Ahead of the curve: innovative 19th century curved glasshouse is restored to its former glory

National Trust Press Office

A rare example of a 19th century curvilinear glasshouse has been restored at the National Trust’s Quarry Bank in Cheshire after a year-long restoration project.

The original Quarry Bank Glasshouse. Credit Quarry Bank Archive.

The 1820s glasshouse was built to supply the owners of Quarry Bank mill, the Greg family, with tender fruit of the time, such as grapes and peaches. Its innovative design and use of modern technology sent a clear message to guests about the Gregs’ financial success and position in society.

Although the conservation charity acquired the 18th century cotton mill in 1939, it was only in 2010 that the kitchen garden was acquired by the Trust. The jewel in the crown of this walled garden was the severely damaged curvilinear glasshouse, a name given to the structure because of its unique curved roof.

View original post 592 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s